Hantverket

Hantverket

Chokladpralin tillverkning är ett hantverk som görs från grunden. Chokladen tempereras för att få en glänsande yta och krymper så de kommer ur formen. Den får då ett hårt skal, så när man biter i pralinen ska det höras ett magiskt ”krack”.

 

 

När jag ska göra en ny pralin försöker jag tänka på helheten, allt måste passa ihop, formen, färgen, smaken på fyllningen och val av choklad. Jag handmålar varje liten pralin med olika färgkulörer som blandas med uppvärmt kakaosmör.

 

Många av mina chokladpraliner är inspirerade av fjällets smaker och former. Jag har fyllningar såsom blåbär, torkade syrliga lingon, kråkbär och hjortron.

Motiven


Jag handmålar varje liten pralin med olika pulverfärger som blandas med uppvärmt kakaosmör. Ledkrysset som finns som vägmarkör vid varje vinter- och sommarled på fjället, handmålar jag med pensel efter tillverkningen. Övriga praliner målar jag i formen innan jag gjuter skalen.

Temperering

 

Chokladen värms upp till en viss temperatur beroende på vilken typ av choklad det är. Därefter hälls den ut på en marmorskiva så den kyls ner och för att tabuleras. Sedan "jobbas" den fram och tillbaka på plattan, så att kristallerna i chokladen läggs tätt intill varandra. Till sist värms chokladen upp igen för att hällas ut i formarna.

 

Med smak av fjället


Jag har fyllningar såsom blåbär, torkade syrliga lingon, kråkbär, hjortron och en specialare med torkat rökt renkött. Bären är plockade i skogarna och på fjällen runtom i Härjedalen och Jämtland.


Fyllningarna


Till fyllningarna använder jag äkta råvaror som anpassas efter säsong. Nedan följer lite exempel på hur jag jobbar.

Vid jul har jag t.ex. glögg, lingon och saffran.

Vid nyår är det champagne/jordgubb och whiskey.

Vid alla hjärtans dag gör jag chili, passionsfrukt och proscecco/jordgubb.
Till påsk finns det ägglikör och dulce de leche.

På sommaren gör jag hallon/lakrits, blåbär, jordgubb/rosè.

Och till hösten finns det Irish coffee, lingon, mandel och nötter.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att klicka på "Acceptera" godkänner du vår användning av cookies.

Acceptera