Hantverket

Hantverket

Chokladpralin tillverkning är ett hantverk som görs från grunden. Chokladen tempereras för att få en glänsande yta och krymper så de kommer ur formen. Den får då ett hårt skal, så när man biter i pralinen ska det höras ett magiskt ”krack”.

 

 

Helheten är en viktig del, allt måste passa ihop, formen, färgen, smaken på fyllningen och val av choklad. Vi handmålar varje liten pralin med olika färgkulörer som blandas med uppvärmt kakaosmör.

 

Många av chokladpralinerna är inspirerade av fjällets smaker och former. Jag har fyllningar såsom blåbär, lingon, kråkbär och hjortron.

Motiven


Varje pralin handmålas med olika pulverfärger som blandas med uppvärmt kakaosmör. Ledkrysset som finns som vägmarkör vid varje vinter- och sommarled på fjället, handmålas med pensel efter tillverkningen. Övriga praliner målar man formen innan vi gjuter skalen.

Temperering

 

Chokladen värms upp till en viss temperatur beroende på vilken typ av choklad det är. Därefter hälls den ut på en marmorskiva så den kyls ner och för att tabuleras. Sedan "jobbas" den fram och tillbaka på plattan, så att kristallerna i chokladen läggs tätt intill varandra. Till sist värms chokladen upp igen för att hällas ut i formarna.

 

Med smak av fjället


Fyllningar såsom blåbär, torkade syrliga lingon, kråkbär, hjortron och en specialare med torkat rökt renkött. Bären är plockade i skogarna och på fjällen runtom i Härjedalen och Jämtland.


Fyllningarna


Vi använder oss av äkta råvaror som anpassas efter säsong. Nedan följer lite exempel 

Vid jul finns t.ex. glögg, lingon och saffran.

Vid nyår är det champagne/jordgubb och whiskey.

Vid alla hjärtans dag finns chili, passionsfrukt och proscecco/jordgubb.
Till påsk finns det ägglikör och dulce de leche.

På sommaren är det hallon/lakrits, blåbär, jordgubb/rosè.

Och till hösten finns det Irish coffee, lingon, mandel och nötter.